dubbel 00 bloem

Fornitalia Demodag

Schrijf je in voor de demodag
Een pizzaoven aanschaffen doe je niet zomaar , dat moet je eerst zien en beleven! Fornitalia geeft daarom om de paar weken demonstraties om haar klanten te informeren over de werking en de bouw van de oven maar vooral ook om het veelzijdige van een houtgestookte pizzaoven te laten zien. Volgende open dag:
Zaterdag 27 Juli 2019 tussen 13.00 en 16.00 uur
Meld je aan voor de demodag

Wilt u liever een persoonlijk gesprek?

BEL ONS: +31(0)6 1065 4965
pizza deeg
pizza oven thuis
houtoven pizza

Pizzadeeg zelf maken ?

Heel veel mensen hebben u al wijs gemaakt dat het maken van echt pizzadeeg moeilijk is en weer anderen hebben allerlei varianten met u gedeeld zoals het gebruik van melk of wijn of ……? Pizzadeeg maken is echt heel simpel. Onderstaand recept is niet door ons bedacht maar wordt wel altijd zo door ons gebruikt. Je vindt het op diverse plaatsen op internet. Perfect ! Papier is geduldig maar u mag ook gewoon komen proeven op één van onze Demodagen .

Wanneer u zich aan onderstaande regels houdt gaat het altijd goed. Dubbel ’00’ (Doppio Zero) is tegenwoordig op heel veel plaatsen te krijgen. (met tarwebloem gaat het niet)

Het officiële Napolitaanse recept voor pizzadeeg

Ingrediënten pizzadeeg (voor ca. 6-7 middelgrote pizza’s)

 • 0,55 liter koud water
 • 25-27 gram zeezout
 • 2-3 gram droge gist
 • 1 kilo bloem type ’00’

Deeg kneden met machine

Wil je het pizzadeeg maken met behulp van een keukenmachine, dan doen we dat als volgt:

Doe 1 kilo 00 bloem in de kneedkom en strooi daar de 2-3 gr gist overheen. Los de 25-27 gr zeezout op in de 0,55 liter koud water.  Zet de machine aan en voeg  geleidelijk het water aan de bloem aan toe. Laat de machine 5-10 minuten zijn werk doen. Als je het deeg uit de kom haalt is de kom nagenoeg schoon.

Om te voorkomen dat het deeg warm wordt kun je het deeg het beste nog 10 minuten met de hand kneden.

Als je het deeg liever helemaal met de hand wil kneden, kan dat natuurlijk ook:

 • Maak op een schoon aanrechtblad een ‘Vesuvius’ van het bloem / gist mengsel met een mooie krater in het midden
 • Schenk kleine delen water in de kuil die je gemaakt hebt en werk de bloem van binnenuit door het water totdat het water opgenomen is. Voorkom scheuren in je bloemberg want dan loopt het water in richtingen waar je het niet hebben wil.
 • Wanneer al het water opgenomen is kneed je de deegbal ca 10 minuten door totdat er een mooie egale deegbal ontstaat.

Pizzadeeg moet rijzen

Als je pizzadeeg is gekneed, moet het daarna rijzen. De Napolitaanse regels schrijven voor dat het rijzen in 2 fases gebeurt. Na het kneden van het deeg laat je het eerst 2 uur rusten op kamertemperatuur (bij voorkeur 25 graden Celsius). Leg het deeg tijdens de eerste rijzing in een deegbak of onder een klamme theedoek (niet kletsnat !) zodat het pizzadeeg niet uitdroogt. De vochtige doek voorkomt dat er een hard korstje op het deeg ontstaat als gevolg van verdamping van het vocht in het pizzadeeg.

Na 2 uur rijzen verdeel je het pizzadeeg in kleinere porties. Je kan hiervoor een deegkrabber gebruiken. Van deze porties – iedere portie moet tussen de 180 en 250 gram wegen – maak je vervolgens met de hand kleine bolletjes. Deze bolletjes moeten nu nog een keer rijzen. Deze keer voor 4 tot 6 uur. Italiaanse pizzabakkers gebruiken hiervoor speciale ondiepe deegkratjes. Als je die niet hebt, kan je de bolletjes opnieuw onder een klamme doek leggen op kamertemperatuur.

Na het rijzen

Na het rijzen kan je de deegbolletjes verwerken tot pizza’s. Volgens de Napolitaanse pizzapolitie mag je de deegbollen alleen met de hand tot bodems verwerken. Gebruik van machines is niet toegestaan; die persen de lucht uit het deeg. Deeg is prima houdbaar in de vriezer maar niet langer dan 2-3 maanden.

Waarom is zout zo belangrijk in pizzadeeg?

 • Zout beïnvloedt de vorming van gluten in je deeg. Deeg met zout voelt daardoor vaster aan dan deeg zonder zout
 • Het zout zorgt ervoor dat het water goed wordt opgenomen
 • Zout heeft ook invloed op het volume van je deeg en het zorgt voor de kleuring van je deeg als je gaat bakken.
 • En ook niet onbelangrijk: je deeg wordt er krokant van
 • tot slot: zout geeft smaak aan je deeg